Posted By lovisa
Husmanskost

Husmanskost kan förklaras som grunden i det svenska köket, det som kännetecknar detta land. Köttbullar och falukorv skulle vara två proteinkällor som skulle nämnas vid frågan vad som är svensk husmanskost. Liksom knäckebröd och filmjölk skulle vara två andra råvaror.

Husmanskosten finns i hög grad kvar i landet, än dock om maten idag influeras av andra länder och kulturer minst lika mycket. Snabbmaten har kommit till Sverige under 1900-talet och idag är det större än någonsin med nya rätter som har blivit populära så som kebab och sushi. Ute på restauranger runt om i landet finns det mat av alla dess slag, både vad gäller husmanskost och mat från olika delar av världen.

Genom husmanskosten förs en del av den svenska kulturen vidare. Det är recept och råvaror som tidigare förfäder också har tillagat sin mat av. Det är kryddor och smaksättningar som möjligen inte skiljer sig så mycket nu från då. Sedan finns det husmanskost som istället kan ta sig mer en modern tappning. Vid en moderniserad variant kan tanken av maträtten vara den samma men att kryddorna och råvarorna skiljer sig istället.

Husmanskost i vardagen

Husmanskost till vardags är makaroner och köttbullar en vanlig variant, även falukorv och potatismos. Det går både snabbt och enkelt att göra. Det är även milda smaker vilket medför att det tilltalar många människor. Till både barn och vuxna är det inte alltid lätt att laga mat som alla äter. Därav kan det vara bra att laga mat utan mycket kryddor, för att alla sedan skall få möjlighet att krydda sin egen mat efter egna önskemål. Husmanskost i det syftet är väldigt bra, då många rätter i sin grund ej har så mycket kryddor, mer än salt och peppar.

Husmanskost är även vanligt på många restauranger. Med de bästa råvarorna kan enkel mat kännas väldigt lyxigt att det går att servera det även på restauranger. Det finns restauranger som enbart serverar just husmanskost, dessa kan också vara väldigt populära just för att det försvinner bort allt mer. Den sortens mat ute bleknar då det istället har kommit så många ställen som har snabbmat. Mat som går snabbt att beställa och även att tillaga för kedjorna. Många stora kedjor tar över och breder ut sig, att trogna gäster på de traditionella restaurangerna föredrar att stanna där. Något som även är vanligt förekommande i andra branscher.

lizen