Posted By lovisa
Ät mat med tänderna i åtanke

Mat ska inte bara vara god, den ska även vara nyttig och bra för dig. På samma sätt som du vill att tänderna ska ta hand om maten på rätt sätt, bör du tänka på att äta mat som även tar hand om tänderna på rätt sätt. Kosten har nämligen inte bara en inverkan på den allmänna hälsan, utan även på tandhälsan. Dålig tandhälsa kan i sin tur leda till väldigt farliga hälsotillstånd, så det lönar sig både hälsomässigt och ekonomiskt att äta gott och bra för tänderna.

Skulle skadan redan vara skedd och du har tänder som är i väldigt dåligt skick, finns ändå lösningen med tandimplantat i Stockholm som kan ersätta tänder du skadat eller som fattas. Tandimplantat ser numera naturliga ut, så du behöver inte oroa dig för att andra behöver märka det. Såvida de inte har sett dig innan du gjort tandimplantat i Stockholm förstås, då blir det naturligtvis svårt att undgå hur mycket finare dina tänder plötsligt blivit. För att förebygga omfattande tandskador och slitage, följer några mattips nedan.

Undvik mat som skadar tänder

Du känner troligtvis redan till mycket av det du inte bör utsätta tänderna för, men då det kan vara svårt att undvika tål det ändå att nämnas. Några av de väldigt stora bovarna är socker och syra. Dessa finns inte bara i läsk och godis, utan även i något så oväntat som bröd. Det kan finnas naturligt i livsmedel men ha ändå för vana att alltid läsa på innehållsförteckningen. Då kan du åtminstone välja bort produkter med tillsatt socker, som exempelvis i bröd eller i yoghurten du tänkt använda som bas till den kalla såsen.

Ät mer av mat som stärker tänder

Som för så mycket annat, är grönsaker bra även för tänderna. Det finns goda anledningar att införa några härliga sallader på matsedeln. En god sallad fulländar dessutom de flesta middagar. Ost och nötter verkar även bra för syrabalansen i munnen, så passa på att tillföra dem även i salladen. Vitaminer och mineraler kan också arbeta för att stärka våra tänder. Exempelvis arbetar fosfor och kalcium tillsammans för att stärka tänderna. Kalcium får du som bekant i dig via bland annat mejeriprodukter, som du faktiskt även får i dig fosfor genom. Så där har du ännu en anledning att leta upp goda recept med ost i. Du får även i dig fosfor via kött. Äter du vegetarisk mat har du en god källa till fosfor i baljväxter. Jordnöt är en baljväxt som därför passar bra i stället för godiset, då du även undviker sockret. Men tänk på att en del är allvarligt allergiska.

När och hur du bör äta

Det är dock inte bara vilken mat du äter som spelar in, utan när och hur du äter. Du ska undvika att småäta och att äta för tätt, på så sätt undviker du för många syraattacker på tänderna. Om du ska dricka sådant som du vet kan vara dåligt för tänderna, såsom läsk, kan du dricka med sugrör. Om du dricker mycket te och kaffe kan sugrör minska risken för missfärgningar.

lizen