Man kan välja att äta vegetariskt av flera orsaker. En del vill kanske minska sitt nitrit-intag då det sägs främja lederna, andra väljer kanske vegetariskt för att det helt enkelt är gott. Paul McCartney och hans familj lanserade Meat Free Monday för att göra folk uppmärksamma på den miljöpåverkan ett stort köttintag har. Det finns många orsaker till att välja vegetariskt och det finns en mängd härliga recept på vegetarisk mat. Ett recept på små vegetariska bollar är de vegetariska frikadellerna. Jättegoda som alternativ till köttbullar eller som plock-mat på vilket buffébord som helst. Även den mest inbitne vego-vägrare brukar älska dem.
Till frikadellerna behöver du:
100 gram finhackad sötmandel
1 1/2 dl finriven ost, gärna cheddar eller herrgård
1 1/2 dl ströbröd
2 msk gul lök, riven (hackad gräslök fungerar också)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, gärna nymalen
3 ägg
2 msk vatten
Till kokningen behöver du:
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar. Det räcker med storleken av en rågad tesked per boll eftersom de sväller vid själva kokningen.
Koka upp vatten och buljongtärningar och låt bollarna sjuda eller småkoka i buljongen cirka 6 – 7 minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Stek dem sedan gyllenbruna i en stekpanna med 2-3 msk smör eller olja. Det spelar ingen roll vilken typ av stekpannor som finns i hushållet, gjutjärn eller emaljerad, allt fungerar lika bra.
Servera mandelfrikadellerna med en blandad sallad, potatismos och lingon. Det här är en vegetarisk rätt som till och med barn brukar gilla. Vill man kan man experimentera med smaksättningen av mandelfrikadellerna genom att byta löksort, ost eller kryddning.
En annan vegetarisk rätt eller kanske tillbehör är den finska kålrotslådan. Den brukar serveras till jul och finns på så gott som varje finskt julbord och det finns nästan lika många variationer som det finns kockar.
Du behöver:
2 1/2 kilo kålrötter
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
75 gram smör
2 ägg
3/4 dl mörk sirap
salt
2 krm malen kryddpeppar
1 krm malen svartpeppar
1/2 krm malen vitpeppar
Skala och skär kålrötterna i bitar som får koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och purea kålrötterna. Tillsätt, medan det är varmt, smör, mjölk, ägg, sirap, ströbröd och kryddorna. Vispa kraftigt eller använd elvisp.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och strö över lite ströbröd. Klicka över lite smör innan formen sätts in i ugnen. Grädda i cirka 1 1/2 timme på 150 grader i mitten av ugnen. Ju lägre temperatur desto godare smak, men då tar det förstås också längre tid. Kålrotslådan är färdig när den har fått lite färg och börjat släppa lite i kanterna. Det här receptet går alldeles utmärkt att använda till morotslåda också, en annan finsk jultradition. Morotslådan får en något sötare smak än kålrotslådan men båda är suveränt goda till julskinkan.