Posted By lovisa
Tre knep för att ge barnen goda matvanor

Det finns ett samband mellan mat och hälsa, och ett samband mellan goda vanor som barn och goda vanor som vuxen. Ett barn som från liten ålder får lära sig att äta frukt och grönsaker kommer också att göra det som vuxen. Självklart är det också så åt det andra hållet – förutom att det är svårare att skaffa sig goda hälsovanor som vuxen. Bra och hälsosam mat är en del av hälsa, och på samma sätt som att vi aktivt söker Vaccination Stockholm eller Göteborg på internet för att barn och vuxna ska ha ett gott vaccinationsskydd, så måste vi göra aktiva val för att ge barnen bra mat. Att ge sina barn en god start i livet är något som alla föräldrar vill, men eftersom föräldraskap är mycket ansvar och vardagslivet innebär stress, tider att passa och en chef som ska vara nöjd, är det inte alltid lätt att orka ge barnen det man verkligen vill.

Planera i förväg

Det är lätt att beställa hem en pizza, särskilt en fredagkväll efter en lång arbetsvecka. Eller om barnen tjatar och allt man önskar är lugn och ro. Pizza är ju också onekligen väldigt gott. Självklart kan man äta pizza från pizzerian någon fredagkväll emellanåt, men inte för ofta. Det bästa sättet att motverka snabbmatsinköpen är helt enkelt att planera i förväg. Om man redan under helgen planerar nästa veckas mat, så blir det lättare att förverkliga de hälsosamma vanorna. Det underlättade också när man står i affären att ha en tydlig inköpslista och vet vad man ska laga senare på kvällen. Om man planerar i förväg är det också lättare att planera vilka dagar man har tid att laga maträtter som kräver mer, men också hur matrester kan bli en del av en annan dags middag.

Involvera barnen

Om barnen redan från tidig ålder får bli involverade i matlagningen, kommer de naturligt få bättre vanor. När de flyttar hemifrån vet de redan hur man kokar pasta, lagar lasagne och blandar ihop en sallad. Involvera barnen i matplaneringen och samtala också om mat. Många barn föredrar om maten från början är separerad, t.ex. så föredrar många barn att äta tomater och morötter var för sig, istället för att grönsakerna är blandade i en sallad. Låt barnen själva fixa grönsakerna i olika skålar – självklart utifrån deras kunskap och ålder. Detta kommer att göra grönsaker till något naturligt i deras liv. Låt dem också vara med och välja frukter till mellanmål för den kommande veckan.

Låt också barnen själva få laga mat. Om de gärna vill äta pizza eller taco på fredagkvällen, låt dem då själva baka pizzan eller laga tacon. Förutom att det kanske ger dig som förälder mer tid och dessutom gör att de utvecklas i köket, så lär det dem ta ansvar. De är en del av familjen och tar sin del, utifrån ålder, ansvaret för att ni ska få äta god mat och ha gemenskap. Att lära sig ta ansvar och hjälpa till är något som de kommer att ha nytta av hela livet.

lizen