Posted By lovisa
Tips för kinkiga barn

Barn är inte alltid de lättaste matgästerna och det kan de flesta småbarnsföräldrarna vittna om. Vägran att äta grönsaker, mat med svarta prickar i, grötig mat, röd mat, mat med vitlök eller allt som inte är spaghetti med köttfärssås är bara några exempel på hur barn sätter sig på tvären när det kommer till mat. Har man dessutom barn med

matalleriger kan det vara ännu svårare då föräldern stressar över hur maten skall tillredas och barnet kanske har dåliga erfarenheter efter att ha fått en reaktion mot en viss typ av mat. Hur förklarar man för en treåring att det inte var frukten i yoghurten som fick denne att må illa, utan laktosen i själva yoghurten?

Allergi är naturligtvis en ren hälsofråga men i den här artikeln skall vi ta en liten titt på vad man kan göra för att få ett barn att få i sig mat som av en eller anledning uppfattas som motbjudande. Kanske förbereder man sig för ett barnkalas och oroar sig för att maten inte skall gå hem. Lugn, bara lugn; det finns en hel del man kan göra får att få de små liven att glatt sätta i sig det som ligger på tallriken.

Upplägg med fantasi

Barn påverkas ofta negativt av hur viss mat ser ut rent fysiskt. Det kan ofta vara en macka som ser tråkig ut eller en till utseendet mjäkig brun sås som får den lille att tappa aptiten, snarare än smaken i sig. Genom att

dekorera maten på ett kul sätt kan man vända på detta och allt som krävs är lite kreativitet. Arrangera fiskpinnarna och ärtorna som om de vore under havet där grönsakerna är havsbotten och fiskarnas luftbubblor, eller sätt ett par oliver på ostfrallan för att likna den vid en groda. Gör mönster med form och färg och snart kommer intresset att väckas! Det finns också roliga kökstillbehör där man till exempel kan forma stekta ägg och omeletter till olika skepnader som djur och fyrkanter.

Att gömma grönsaker

Har man en mix stav eller blender kan man

trolla bort grönsakerna – eller åtminstone få de små att tro detta. Gillar de inte tomat kan man blanda dem med till exempel ris eller falafel och forma dem till röda bollar istället, och man kan röra i majs eller ärtor i såsen eller köttbullarna. Gillar barnen lasagne? Fyll den med massor av nyttiga grönsaker som broccoli och paprika genom att göra dem till en del av köttfärssåsen!

Servera kul

Ibland kan det vara själva middagsbordet som stressar barnen. Kanske associerar de det med mattvång, och då räcker det med att man ropar till middag för att tårarna skall komma. Gör måltiden till ett äventyr genom att bjuda på picnic i kojan eller på vinden.

lizen