Posted By lovisa
Pasta

Pasta är en råvara som är omåttlig populär i hela landet, om inte i hela världen. Det är en råvara som går att variera i det oändliga. Det används både i maträtter men även som ingredienser i viss sorts efterrätt.

Varför har då denna råvara blivit så populär? Det är egentligen en enkel råvara utan några annorlunda ingredienser i. Det är en deg gjord på mjöl, salt, ägg och olja vanligtvis. En deg som blandas ihop och sedan formas på olika sätt till den sorts pasta som skall göras. Kanske är det för att det är sådana enkla råvaror som pastan har blivit så populär? Just att den också går att variera så mycket?

Pasta kan formas i många olika varianter. Det finns pasta med olika sorts namn beroende på hur den formas, allt från fusilli och makaroner till lasagneplattor och ravioli. Även om det är lika sorts deg, så kan varianten på den göra att det smakar helt olika. Genom att även variera mjölet så kan den även få olika näringsämnen i sig. Det finns även pasta som är glutenfri, för att kunna passa in på ytterligare en målgrupp.

I Sverige är ketchup vanligt att servera med pastan, den kan ses som en sorts kryddning eller sås till. För en italienare kan dock ketchupen istället ses som en förolämpning till pastan, just för att pastan har tillagats som en rätt och att det då ej lämpar sig att tillsätta andra tillbehör till än vad som har tillagats. Detta blir helt klart en fråga om matkultur, hur det skall serveras och med vilka tillbehör. Vad är okej att servera till och vad skall undvikas?

lizen