Posted By lovisa
Mat för camping eller kris

Till vardags är man van vid att kunna gå till kylen eller frysen, ta ut mat, värma den i micron eller laga till den på spisen. Det finns dock tillfällen när det inte går. När det gäller tillfällen som campingvistelser och tältsemestrar förbereder man sig vanligen i god tid. Kanske ska man rent av bo på en camping så att man kan äta på en restaurang i närheten? När det gäller kriser kan de inträffa när som helst. Då är det inte säkert att man är lika förberedd. Men när det gäller mat och dryck kan det faktiskt vara bra att ha ett litet lager hemma. Men vad bör man egentligen tänka på att ha?

Mat för vintern

Om man bor mitt i stan är det antagligen inte något problem att gå och handla även om det är mitt i vintern. Bor man mer avsides och kanske har ett par kilometer till affären kan det dock vara bättre att vara lite förberedd. Kommer det riktigt mycket snö eller blir halt är det inte så roligt att behöva sätta snökedja på bilen bara för att åka till affären, även om kedjorna gör att man garanterat kommer fram trots snö och is. Det skadar inte att ha lite koll på väderprognosen. Ser man att ett rejält busväder är på väg kan det vara klokt att åka och storhandla så att man klarar sig ett par dagar.

Mat för campingen

När man ska campa kan man antingen välja att äta ute eller att laga mat under campingen. Ska maten lagas är det en stor fördel om den är så enkel som möjligt att göra. Det är inte så lätt att stå med långkok på en gasolspis och att göra en stek över öppen eld kan inte rekommenderas.

Förberedd på krig eller kris

I Sverige har MSB delat ut en broschyr med smarta tips att ha koll på om kriget eller krisen skulle komma. Det behöver inte handla om ett rejält livsfarligt hot utan det kan till exempel vara så att det blir ett större strömavbrott eller att man blir insnöad. Det är alltid bra att vara förberedd på att något kan hända. Just när det gäller mat och dryck är det klokt att ha ett litet lager hemma så att man klarar sig i 72 timmar, eller gärna mer. Vatten på dunk eller flaska håller i ungefär sex månader och sedan är det dags att byta vattnet. När det gäller just mat kan konserver, skorpor, choklad, proteinbars och liknande vara bra att ha. Det går att äta utan att värma om det skulle behövas. Även pasta, bönor och liknande går snabbt att tillaga över gasol eller en öppen eld.

lizen