Posted By lovisa
Laga mat åt de fyrfota familjemedlemmarna

Det sägs att ett hem utan husdjur inte är ett hem och detta håller åtminstone alla husdjursägare säkert med om. Att ha en hund eller katt berikar livet på många sätt och vis och det finns till och med studier som visar att ett husdjur förlänger livet och gör sina ägare

friskare både fysiskt och mentalt. Att laga mat till sitt husdjur är inte bara trevligt och uppskattat av de fyrbenta familjemedlemmarna, det är dessutom ett bra sätt att se till att de får i i sig nyttiga ämnen.

Ingredienserna är i princip de samma som till mänsklig mat och man kan hitta med massor av bra erbjudanden på Kampanjjakt för att göra kosten så ekonomisk som möjligt. Det finns dock ett antal ingredienser som är giftiga för hundar och katter som man absolut inte ska ge dem. Bland dessa hör lök, som till och med kan vara livsfarligt för katter i minsta mängd, choklad och olika former av sötningsmedel. Katter är dessutom ofta laktosintoleranta så man bör undvika att ge dem mejeriprodukter.

I stället bör man satsa på så naturliga och giftfria ingredienser som möjligt och man kan ofta förena den egna matlagningen med den till husdjuret. Om man till exempel lagar kyckling åt familjen kan man passa på att också tillreda en god middag av samma fågel till sina pälsbebisar – se dock till att där inte finns några ben. Det samma gäller fisk – uppskattas av de fyrfota men måste vara rensad!

När hundar och katter äter fritt ute i naturen är det framförallt proteiner, i form av kött, som de jagar själva. Då de flesta djuren de lägger ned är mindre gnagare som kaniner, råttor och möss får de också i sig en del grönsaker och kolhydrater, då dessa djur framförallt lever på grönkost. Skall man översätta detta till sin egen matlagning kan man säga att ungefär en tiondel skall bestå av grönt, en tiondel av kolhydrater och resten proteiner. En mousse gjord på kyckling, lite ris och kokade grönsaker är till exempel både nyttigt och gott!

Katter är ofta mycket mer kräsna än hundar så här gäller det att hitta

kattmatrecept som smakar. Då de älskar inälvsmat kan man koka kyckling eller nötlever eller – hjärta, och blanda detta med lite kokta grönsaker, ett uns torrjäst och kanske lite keso. Både hundar och katter tycker också om ris och pasta men inte i för stora mängder. Blanda gärna allt till en röra då katter tycker om blandningar.

Avslutningsvis kan det vara bra att påpeka att olika hundar kräver olika kost, beroende på ålder, storlek och ras. Vill man lära sig om vilken kost är bäst för hunden kan man hitta både litteratur och prata med sin veterinär.

lizen