Posted By lovisa
Riktig svensk husmanskost

Något som uppskattas av många är riktigt god och hemlagad svensk husmanskost! Det finns en mängd klassiska rätter inom svensk husmanskost som man kan njuta av. Under turistsäsongen brukar svensk husmanskost vara mycket populär bland besökare världen över.

Klassiska köttbullar med riktigt bra ströbröd!

En av Sveriges mest godaste rätter inom husmanskost är klassiska svenska köttbullar med rårörda lingon och kokt potatis! På sommaren i Stockholm ser man många uppställda gatuskyltar i Gamla Stan med klassiska svenska köttbullar på menyn. Det finns många bra tips för lyckade köttbullar som är bra att känna till. När man steker köttbullar blir de godast i riktigt smör och en rejäl gjutjärnspanna. Ett smart tips för att få lättrullade köttbullar, är att ställa in köttbullssmeten i kylen och blöta händerna med vatten när man rullar dem. För att köttbullarna ska hålla ihop bra, är ett ströbröd av hög kvalitet en av de viktigaste huvudingredienserna. Tack vare ett riktigt bra ströbröd, blir köttbullarna lätta att rulla och får en fin och jämn form!

Husmansrätter för alla!

Svensk husmanskost passar många då den är både smakrik men också i mild och innehåller kryddor och råvaror som flertalet människor tycker om. Vill man laga egen svensk husmanskost till lunch eller till middagsbjudningen, kan man pröva recept på goda klassiska husmansrätter som garanterat blir uppskattade! De vanligaste klassikerna tillsammans med tidigare nämnda köttbullar är korvstroganoff, biffstroganoff, falukorv och stuvade makaroner, skomakarlåda, raggmunk med fläsk, köttfärslimpa eller till exempel kåldolmar och många fler goda husmansrätter man kan pröva.

Lingonsylt är en svensk sylt som är känd för att ge sin goda smakkontrast till ett flertal rätter inom svensk husmanskost. Lingonsylt är lätt att göra med ett klassiskt recept på lingonsylt och har ingredienser som lingon, syltsocker, strösocker och vatten. Lingon innehåller ett naturligt konserveringsmedel som heter bensoesyra och efter att man kokat ihop sylten, kan den hålla månader i en försluten glasburk. Lingon går även bra att att äta rårörda och då behövs ingen kokning då man rör ihop färska lingon med socker. Lingonsylt och rårörda lingon är riktigt gott till köttbullar, raggmunk med fläsk, kåldolmar eller kålpudding. Fantasin har inga gränser och lingon fungerar bra till fler rätter än man tror!

lizen