Posted By lovisa
Prosecco till maten

Prosecco är ett italienskt mousserande vin som tagits emot av Sverige och övriga världen med öppna armar. Fördelen med Prosecco är att det är en bubblig och frisk dryck, men som inte kostar flera hundra kronor per flaska som en Champagne gör.

Prosecco är ett utmärkt alternativ både till fest som till middagsbjudningen. Drycken passar fint till många olika maträtter. En bubblig dryck brukar vara vanligt som välkomstdrink. Detta gör att man automatiskt relaterar bubbel till lättare plockmat. Men så länge man vet hur man ska tänka vid planering av menyn går det utmärkt att servera en fin Prosecco till maten.

Tänk på att Prosecco alltid ska serveras kallt.

Vad är Prosecco?

Prosecco är ett lätt mousserande vin från nordöstra Italien. Prosecco var först namnet på en grön druvsort, men 2009 valde man att byta namn på druvan till glera för att inte blanda ihop druvan med det mousserande vinet. Prosecco har en fruktig ton av päron, citrus, äpplen eller fläder med en liten sötma. Även torrare varianten har en viss sötma. Beställ hem Prosecco till din nästa tillställning så slipper du svängen förbi systembolaget.

Vinet får sina bubblor genom tankjäsningsmetoden. Vid en andra jäsning tillsätts socker och jäst som sedan får jäsa i en ståltank under tryck på max 20 grader. Detta lagras sedan i 18-24 månader innan det säljs på marknaden.

Plockmat, ost och förrätt

I och med att man gärna börjar med ett glas Prosecco är det värt att ha i åtanke att man serverar Prosecco till första maträtterna. Prosecco som har en fruktig smak passar utmärkt med frukt, krämiga ostar, charkuterier och salta snacks som jordnötter och chips. En lättare sallad med jordgubbar eller annan frukt är därför en stor favorit som förrätt. Eller en blandning av sött med sälta, som exempelvis en skiva melon med en skinkbit till.

Eftersom Proseccon är ett torrt vin passar den väldigt bra ihop med ost. Favoriter till vinet är krämiga vitmögelostar som camambert och brie. Italienska ostar som burrata, mozzarella och grana padano passar också utmärkt med vinet.

Huvudrätt

Vill ni första med bubblet även till huvudrätten rekommenderas kryddstark mat eller skaldjur. Det kan vara svårt med ett bra vin till exempelvis kryddstark thailändsk mat, men tack vare att Prosecco har en viss sötma balanseras hettan med hjälp av bubblet. Välj med fördel ett Prosecco som är extra dry eller dry som har en högre sockerhalt, och därmed kommer gifta sig bäst med maten.

Bubbel till skaldjur är en kär klassiker. Servera det mousserande vinet till räkor, ostron eller hummer. Här rekommenderas däremot en brut, som är den torraste varianten. Denna påminner väldigt mycket om champagne då sockerhalten är lägre.

Efterrätt

Efter maten vill man gärna ha något lite uppiggande när det kommer till drickan, vilket brukar leda till att man återgår till bubblor om man druckit vin till maten.

Den mest passande efterrätten till ett glas bubbel är frisk och fruktig, exempelvis en citronpaj eller bär tillsammans med glass. I regel gifter sig den fruktiga Proseccon bäst med andra fruktiga smaker.

lizen