Posted By lovisa
Med hjälp från de små

Mat förenar många, kanske allra främst barn som ofta vill hjälpa till i köket. Det är ett tillfälle att umgås, att få dela med sig vidare av matkunskaper och dess kultur till kommande generation. Vassa knivar och varma kastruller är inte det barnvänligaste, men det finns redskap att inhandla som passar barn ypperligt. Får barnen hjälpa till i köket så ökar mest troligt chansen för att de äter mer av maten också, om de skulle vara lite kräsna kring detta. Skär barnen upp grönsaker så kan det tänkas att de också tycker det är roligare att äta dem också.

Så som nyheter påverkar och informerar befolkningen kan föräldrarna göra det samma till sina barn vad gäller mat. De kan informerar om vad en god kosthållning är. Informera vad olika varor innehåller och hur de skall kombineras på ett bra sätt för att kroppen skall må bra. Föräldrar kan i allra högsta grad påverka sina barn så att de äter bra under uppväxten. Naturligtvis kan de sedan inte påverka mycket mer och ha en avgörande faktor när barnen är stora nog och ansvarar en del själv av detta och när de slutligen flyttar hemifrån. Men den grundläggande biten men information och påverkan i ung ålder har föräldrar en stor andel i.

Precis som vilka intressen som helst så finner inte alla mat och matlagning intressant, hur mycket än föräldrar skulle påverka och försöka. Men den grundläggande informationen kan nås ut och ett försök att skapa ett matintresse för barnen kan göras. Kanske tycker barnen inte maten i sig är det mest spännande, kanske är det mer att få prova olika redskap, att få känna sig nödvändig och behövd som är det roligaste. Att få vara delaktig i föräldrarnas sysslor kan det i sig vara ett äventyr, även om intresset för de små sysslorna ej håller i sig för evigt.

lizen