Posted By lovisa
Mat till studentfesten

Du organiserar ett event, som exempelvis ett studentfirande, men känner att du inte helt har koll på följande fundering: vad ska man servera för mat? Något lättare? Något mer raffinerat alternativ eller kanske bara något grundläggande som kaffe och kakor? Ta det lugnt, i denna artikel guidar vi dig igenom vad man i huvudsak bör tänka på.

Omständigheter som påverkar vilken mat man serverar

Kom ihåg att studenten handlar om att fira en viss person och att denna person oftast kan dyka efter själv ha firat med sina vänner. Många gäster bjuds in och oftast så blir eventet ett “öppet hus” där folk kommer och går i omgångar. Att ha en sittande bjudning kan därför vara svårt eftersom det då krävs att man spikat en viss tid. Att bjuda på mat som gästerna själva kan plocka på egen hand är ingen dålig idé. Kom ihåg att ett studentfirande också kan vara trevlig med viss dekoration för att göra tillfället ännu mer festligt. Tänk på att det kan vara smart att ha ett separat bord för mat och ett separat bord för din Studentpresent som gästerna samlat ihop till! På så sätt skapar man mer plats åt allt.

Fingerfood kan vara smidigt

Fingerfood är mat som serveras i små portioner och som inte kräver bestick eller tallrikar. Att servera mat som inte kräver många tillbehör kan vara riktigt praktiskt. Dels för att man inte behöver diska och även för att det helt enkelt är en sak mindre att tänka på. Tanken är att man skall kunna äta portionen endast med sin hand och en servett. Det kan exempelvis vara kanapéer, spett, mini-burgare eller smörgåsar. Antingen så kan man ha en servitris som minglar runt på eventet och bjuder på fingerfood eller så kan man ha ett specifikt bord där gästerna själva kan plocka på sig mat när de är hungriga.

Brunch eller buffet

Att skapa en brunchkänsla eller bjuda på en buffet är också vanliga och smidiga alternativ när man anordnar ett studentfirande. Eventet brukar oftast börja ganska tidigt och det kan därför vara smidigt att inspireras av matalternativ som serveras på en brunch. Det kan handla om olika ostar, bröd, frukter, kanske någon varmrätt som korv och köttbullar samt ägg. Det är oftast också mat som alla gillar. Men vill man att maten skall vara mer åt en lunch så kan en buffet med kalla pastarätter, smörgåsbord och pajer vara bra alternativ.

Väljer man att ordna all mat på egen hand så är det bra om man tar sig tid att planera allt. Det är nämligen ganska mycket som skall inhandlas och man missar lätt något när man befinner sig i mataffären. Gör en inköpslista där du har gått igenom rätt för rätt som du vill bjuda på. Försök också att fundera på vilka moment som man kan förbereda några dagar innan. Kanske kan man koka all pasta innan och låta stå i kylen. Eller så kanske fyllningen för pajerna kan ordnas innan själva studentdagen.

lizen