Posted By lovisa
Nationalrätter

Alla länder bör ha en nationalrätt, en signaturrätt som representerar deras land. Någon maträtt som är starkt kopplat på något sätt till landet i fråga. Vad kan Sverige ha för rätt tro som är kopplat på detta sätt? Kan det vara köttbullar, eller kanske smörgåstårta? Svenska köttbullar kallas köttbullar utomlands, även om det inte finns ett traditionellt recept på köttbullarna i Sverige. Köttbullar är högst individuellt och görs säkerligen på lika många olika sätt som det finns människor. Men ändå är det kopplat till Sverige.

Mat i världen

Exempel på annan signaturmat i andra länder är bland annat korv i Finland, detta är något som finns i många olika varianter. Korv kan serveras på många olika sätt i Finland, bland annat i piroger men även med sylt tillsammans med svartkorven, som den kallas i landet.

Italien är ett land som är känd för sin pasta och pizza. Det råder delade meningar var de olika rätterna kommer ifrån ursprungligen, men de kopplas i alla fall till landet för många människor. Pizzan är något som har nått ut till stora delar av världen. Där finns det både tunna pizzor och tjocka pizzor. De tjockare pizzorna kallas för pan pizza, det innebär att degen är tjockare än en tunn variant. Toppingen på pizzan kan även variera i det oändliga, genom nyheterna står det ibland nya olika formationer som har testats. I Norrland har bland annat ett skrovmål upprättats, en pizza där hamburgare och pommes frites är inbakat i. Italien däremot bör vara med traditionella och förhåller sig till deras vanliga topping på pizzan.

Landet Grekland kan göra sig kända genom sin grekiska sallad som går att beställa på var och varannan restaurang i Sverige, säkerligen i andra delar av världen också. Fetaosten är den framstående ingrediensen i denna sallad, något som även gör sig känd i Grekland. Fetaost och oliver, det går att finna bra kvalitet av dessa i detta södra belägna landet i Europa.

Mer västerut, i USA, gör sig snabbmaten mer påmind. Det har vuxit sig stort och många snabbmatskedjor drar sig sedan utanför gränserna till andra länder. Vad är det som gör att snabbmaten i USA har gjort sig så stort? I och med att det blir större och större, fler kedjor öppnar, så innebär detta att den övriga maten i affären blir dyrare i jämförelse. Det blir därför en vinning för amerikanerna att köpa färdig mat och mest troligt kan detta bidra till att fler också köper det. Det facto att det även är snabbt ordnat, ingen matlagningstid behövs, det går även att beställa hemkörning, så blir det svårt att konkurrera med vanlig lagad mat. Fördelar i detta fall kan överväga att det är därför det blir en ökad handel av snabbmaten.

lizen